×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koningin Elizabeth overdenkt afgelopen jaar

  Reflectie centraal in kersttoespraak

  Koningin Elizabeth overdenkt afgelopen jaar

  Koningin Elizabeth heeft haar jaarlijkse kersttoespraak gebruikt voor een terugblik op de hoogtepunten uit het afgelopen jaar. We zijn soms zo druk dat we niet toekomen aan reflectie, aldus de 87-jarige vorstin in de eerder in Buckingham Palace opgenomen toespraak.


  Volgens haar is het moeilijk een balans te vinden tussen 'actie en reflectie'. Er zijn veel manieren stil te staan bij het leven, zoals het bijhouden van een dagboek of door gebed. Zelf had de koningin kunnen terugblikken bij de herdenking van haar kroning, dit jaar precies 60 jaar geleden. ''Ik werd herinnerd aan de gelofte die ik toen aflegde en wat er in die tijd allemaal is veranderd.”

  De geboorte van achterkleinzoon prins George was een eveneens goede aanleiding om stil te staan, bij de waarde van familie bijvoorbeeld. In de uitzending werden beelden getoond van de doop en het maken van de traditionele foto na afloop.

  Prominent

  Anders dan bijvoorbeeld koning Filip of koning Willem-Alexander vertelt koningin Elizabeth, dit keer gezeten aan een tafeltje met onder meer prominent de foto van haar in 1952 overleden vader koning George VI, meer een verhaal dan dat ze een toespraak houdt.

  Een aantal jaren geleden is op voorstel van prins Philip besloten er beelden onder te monteren die haar woorden onderstrepen, zoals patrouillerende militairen wanneer de vorstin haar waardering uitspreekt voor de strijdkrachten die zorgen 'dat wij in veiligheid kunnen leven'.

  De Britse koningin ging woensdag traditiegetrouw naar de kerk op het landgoed Sandringham, waar zich 30 leden van de koninklijke familie hebben verzameld om gezamenlijk kerst te vieren. Prins William en Kate namen hun baby niet mee naar de kerk. De koningin begeleidde haar hoogzwangere kleindochter Zara Phillips, die volgende maand haar eerste kind verwacht.

  25 december 2013 - 21:59