×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koningin Elizabeth neutraal in Schots referendum

  Vorstin spreekt zich niet uit over onafhankelijkheid

  Koningin Elizabeth neutraal in Schots referendum

  Koningin Elizabeth houdt haar kaken stijf op elkaar en zal zich niet uitlaten over het Schotse referendum over onafhankelijkheid. Dat zeggen medewerkers van Buckingham Palace tegen Britse media in reactie op de roep van parlementsleden om koninklijk ingrijpen aan de vooravond van de volksraadpleging. "Om de Unie te redden”, aldus de parlementariërs.


  Schotland gaat op 18 september naar stembus om te bepalen of de sinds 1707 bestaande unie met Engeland en Wales wordt voortgezet. Tot ruim een maand geleden hadden de voorstanders van onafhankelijkheid in de peilingen nooit een meerderheid en maakte Londen zich weinig zorgen over de afloop van de stemming.

  De laatste weken echter is het tij gekeerd en laten achtereenvolgende peilingen een nipte meerderheid of een nek-aan-nek race zien, hetgeen in de rest van het Verenigd Koninkrijk voor lichte paniek heeft gezorgd. Opeens is afscheiding van Schotland een reeële mogelijkheid. Vandaar dat premier David Cameron nu wordt aangespoord om de hulp in te roepen van de koningin.

  Voordelen

  Elizabeth heeft bij haar zilveren jubileum in 1977 al eens de voordelen opgesomd van het ‘Verenigde’ in haar Verenigd Koninkrijk, en parlementsleden menen dat ze dat opnieuw zou moeten doen. "Geen sprake van”, aldus haar medewerkers. De koningin mengt zich niet in politieke zaken en de Schotten moeten zelf beslissen. Die houding heeft ze als koningin van Australië bijvoorbeeld ook ingenomen toen er een referendum was over afschaffing van de monarchie.

  Het paleis was eerder in de week al ontstemd dat politici via de kranten suggereerden dat de koningin met angst en beven uitkeek naar het resultaat van het referendum. De Schotse eerste minister Alex Salmond heeft gepleit voor behoud van de monarchie in een onafhankelijk Schotland. Elizabeth, die jaarlijks een aantal maanden doorbrengt in haar Schotse residentie Balmoral (daar is ze nu ook), zou dan ‘Queen of Scots’ worden.

  9 september 2014 - 17:02