×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • “Harry en Meghan kunnen koningspaar Canada worden”

  “Harry en Meghan kunnen koningspaar Canada worden”

  "Niets kan Canada stoppen om Harry en Meghan per direct koning en koningin te maken", kopte de National Post van Canada. Door een aantal onvolkomenheden in de Canadese wet zou het technisch mogelijk zijn om Elizabeth te onttronen en Harry en Meghan te kronen tot koningspaar van Canada.


  Door Rick Evers

  De theorie om Elizabeth voor Harry te verruilen is aan het licht gekomen door Philippe Lagasse, professor aan de Carleton University. 'Door de interpretatie van de federale overheid over de koninklijke opvolging in Canada, kunnen we Harry de Koning van Canada maken met een eenvoudig parlementair besluit.' Het enige dat in de grondwet van het land is vastgelegd, is dat de uitvoerende macht bij 'de Koningin' ligt, maar er is niet gespecificeerd wie dat moet zijn, bijvoorbeeld een nazaat van koningin Victoria, of dat het dezelfde persoon moet zijn als de monarch van het Verenigd Koninkrijk

  Als zesde in lijn voor de Britse troon is er weinig kans dat Harry op de Britse en tegelijkertijd Canadese troon komt. 'Maar Canada kan hem direct naar voren halen met weinig meer dan een parlementair besluit. Het betekent dat Harry's roestkleurige hoofd binnen een maand op onze munten kan staan,' schrijft de krant. Mocht Canada van de monarchie af willen, zouden alle tien provincies unaniem moeten stemmen over 'the Office of the Queen'. Maar de persoon die op die positie komt zitten, is blijkbaar gemakkelijk aan te passen. 

  In Canada is het nog steeds bij wet beschreven dat het land 'federaal verenigd is onder de Kroon van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland.' Professor Lagasse meent dat Canada geen onderdeel van dat 'verenigd' koninkrijk kan zijn onder de Britse kroon, omdat ze geen onderdeel zijn van de Britse staat. Als Lagasse premier Justin Trudeau zover krijgt een wetsvoorstel in te dienen om Harry te kronen tot Canadese koning, kan het alsnog door het Canadese Hooggerechtshof worden neergesabeld worden. En dan is er Harry zelf nog, waarbij het de vraag is of hij zijn familie wil 'verraden' om zelf koning te kunnen worden.

  13 juni 2018 - 11:56