×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Wat een soap

  Door Marc van der Linden

  De Britse monarchie wordt over de hele wereld als een soapopera gevolgd. Als er wat gebeurt rond Meghan en Harry, Kate en William of Charles en Camilla is dat wereldnieuws, maar wie een echte soapopera wil, zou het Luxemburgse hof moeten volgen. Met name groothertogin Maria Teresa lijkt een kwalijke rol te spelen. Zo zouden…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Goed jaar voor Filip en Elizabeth

  Slechte situatie voor Spaans koningshuis

  Goed jaar voor Filip en Elizabeth

  Koningin Elizabeth vond de feestdagen een goede gelegenheid om terug te blikken, zo zei ze in haar op Eerste Kerstdag uitgezonden kerstboodschap. De geboorte van achterkleinzoon prins George vormde daar aanleiding toe, maar ook haar eigen diamanten kroningsjubileum. Op 9 september 2015 kan ze het nationale record van haar betovergrootmoeder koningin Victoria evenaren en vooralsnog wijst alles erop dat Elizabeth (87) dat makkelijk zal halen.


  2013 was een goed jaar voor de Windsors, met de geboorte van een nieuwe generatie in de lijn van troonopvolging, het herstel van de gezondheid van de krasse prins Philip (92), en de algemene waardering voor de eens verguisde prins Charles (65) en zijn tweede vrouw Camilla.

  Zo goed als het de Britse koninklijke familie verging, zo slecht is de situatie in Spanje. Koning Juan Carlos moest in september zijn kunstheup laten vervangen nadat hij in maart al was geopereerd aan een hernia. De chicanes van zijn schoonzoon Iñaki Urdangarín, die voor miljoenen zou hebben gefraudeerd, bleven de koninklijke familie het hele jaar achtervolgen. In 2014 kan het dan eindelijk tot een rechtszaak komen, met alle ellende van dien.

  Legale constructie

  Voor de Belgische koninklijke familie begon het jaar rampzalig, met onthullingen over een fonds dat koningin Fabiola had opgericht om aan successiebelasting te ontkomen. Het was een legale constructie, maar deze vond geen genade in de ogen van regering, koning en parlement. Fabiola (85) moest het fonds opdoeken en betaalde een hoge prijs: haar uitkering werd drastisch verlaagd.

  Behalve de dotaties aan leden van het koningshuis, stond ook het vaderschap van koning Albert II van Delphine Boëll ter discussie. De stemming sloeg pas om na de verrassende troonswisseling op 21 juli. Koning Filip en koningin Mathilde vonden meteen de juiste toon, maakten een geslaagde reeks ‘Blijde Intredes’ en zeurden niet over geld, zodat het koninklijke jaar toch in majeur eindigde.

  In Zweden vierde koning Carl XVI Gustaf een jaar lang zijn 40-jarig regeringsjubileum. In Qatar verrastte emir Hamad in juni door plaats te maken voor zijn zoon Tamim (33), die daarmee veruit de jongste monarch is in de Golfregio.

  29 december 2013 - 18:53