×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Elizabeth heeft nieuwe ridders

  In de Orde van de Kousenband

  Elizabeth heeft nieuwe ridders

  Koningin Elizabeth heeft twee nieuwe leden benoemd in de oudste en hoogste ridderorde van Engeland, de Orde van de Kousenband. De eer valt te beurt aan het voormalige hoofd van de spionagedienst MI5 Eliza Manningham-Buller en de voormalige gouverneur van de Bank of England, Mervyn King.


  Het gezelschap van de in 1348 door koning Edward III ingestelde ‘Most Noble Order of the Garter’ telt traditioneel maar 24 leden. Door het overlijden van onder meer oud-premier Margaret Thatcher was het ledental teruggelopen tot 21. Met de benoeming van een nieuwe ‘Knight Companion’ en ‘Lady Companion’ staat de teller nu op 23.

  De koningin bepaalt zelf wie worden opgenomen in de Orde, die als wapenspreuk de bekende zin  ‘Schande over hem die er kwaad van denkt’ (Honi soit qui mal y pense) heeft. De nieuwe ridders worden in juni geïnstalleerd, wanneer de leden van de Orde traditioneel bijeenkomen op Windsor Castle. Het was gebruikelijk dat de vorstin een kousenband om het been van de nieuwe ridder strikte, maar gezien de leeftijd van Elizabeth (88) laat ze dat tegenwoordig over aan een page.

  Alle ridders hebben een eigen zetel in het koor van de kapel van het kasteel, met daarboven hun wapenschild en standaard. Prins William was in 2008 het 1000e lid in de geschiedenis van de Orde. Naast de ‘gewone’ ridders zijn er nog 8 ‘koninklijke ridders’, waartoe onder meer ook William en de prinsen Andrew en Edward behoren, en 7 ‘vreemde’ of extra ridders, onder wie prinses Beatrix.

  23 april 2014 - 12:00