×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Elizabeth draagt taken in 2021 over aan Charles’

  Abdiceren is geen optie, Charles tot regent benoemen wel

  Elizabeth draagt taken in 2021 over aan Charles’

  Regeren is vooruitzien. Dat geldt met het vorderen van haar leeftijd in grotere mate voor koningin Elizabeth. Volgens media in Nieuw-Zeeland en Australië, die zich weer gedeeltelijk baseren op de Engelse Daily Mail, wordt achter de schermen van Buckingham Palace in stilte hard gewerkt aan een overdracht van de werkzaamheden aan prins Charles.


  Aftreden, zoals koningin Beatrix, de koningen Albert en Juan Carlos en zelfs de paus hebben gedaan, is voor de inmiddels 91-jarige Queen geen optie. Maar er is wel een alternatief. Ze kan regering en parlement vragen om Charles tot regent te benoemen. Hij neemt dan de dagelijkse beslommeringen op zich, terwijl Elizabeth alleen nog in naam koningin blijft.

  De koningin zou ook al een richtdatum in gedachten hebben voor de aanstelling van haar oudste zoon als regent: 2021, het jaar waarin ze 95 jaar wordt. Elizabeth spiegelt zich daarbij aan haar echtgenoot prins Philip die eerde dit jaar, vlak voor zijn 96ste verjaardag, aankondigde met pensioen te gaan. De Queen zou dan hetzelfde doen, zonder echter de kroon in te leveren.

  Regency Act

  Een regent treedt aan wanneer de koning(in) wegens bijvoorbeeld ziekte (tijdelijk) niet in staat is te regeren. Maar de koningin kan aangeven dat haar hoge leeftijd ook reden kan zijn voor het inwerking treden van de 'Regency Act'.

  Er is eerder een regentschap geweest, toen koning George III – tegenwoordig bekend door de film 'The Madness of King George' – niet meer in staat werd geacht te regeren, en zijn zoon George voor de laatste negen jaar van zijn regering (1811-1820) de scepter zwaaide. In Nederland traden prinses Juliana (voor haar vermoeide moeder koningin Wilhelmina) en koningin Emma (voor haar zieke man koning Willem III) op als regentes; Emma deed dat later ook voor haar minderjarige dochter koningin Wilhelmina (1890-1898).

  Buckingham Palace en Clarence House, het kantoor van Charles, wilden niet op de berichten reageren.

  14 augustus 2017 - 08:59