×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Wat een soap

  Door Marc van der Linden

  De Britse monarchie wordt over de hele wereld als een soapopera gevolgd. Als er wat gebeurt rond Meghan en Harry, Kate en William of Charles en Camilla is dat wereldnieuws, maar wie een echte soapopera wil, zou het Luxemburgse hof moeten volgen. Met name groothertogin Maria Teresa lijkt een kwalijke rol te spelen. Zo zouden…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Elizabeth deelt munten uit op Witte Donderdag

  Maundy money' voor 89 mannen en 89 vrouwen

  Elizabeth deelt munten uit op Witte Donderdag

  Koningin Elizabeth heeft in het Britse Sheffield een dienst bijgewoond die in het teken stond van Witte Donderdag.


  Voorafgaand aan de dienst deelde Elizabeth, die eind april 89 wordt, traditiegetrouw het zogeheten 'Maundy money' uit aan 89 mannen en 89 vrouwen, één voor elk van haar levensjaren. Tijdens deze ceremonie, die elk jaar plaatsvindt, deelt de vorstin in een kathedraal of klooster in het Verenigd Koninkrijk munten uit aan gepensioneerden als dank voor hun positieve bijdrage aan de gemeenschap.

  Elizabeth werd bij de dienst vergezeld door haar man Philip, de Hertog van Edinburgh. Van origine werd de dienst op Witte Donderdag in Londen gehouden, maar toen Elizabeth de troon besteeg, werd besloten dat deze elke keer in een ander deel van het land zou plaatsvinden. De sterling zilveren munten die ze uitdeelde zijn, op enkele uitzonderingen na, na 1670 niet meer veranderd. Ze hebben een symbolische waarde en zijn dit jaar 89 pence waard.

  De traditie van 'Maundy money' is ontstaan in de dertiende eeuw, toen niet alleen de vorst, maar ook andere leden van de koninklijke familie geld, eten en kleren gaven aan de armen. Dit in navolging van Jezus, die op de dag van het Laatste Avondmaal – in het Engels Maundy Thursday genoemd – de voeten van bedelaars waste. Ook de Britse koning of koningin waste de voeten van armen, totdat koning James II aan deze traditie een eind maakte.

  2 april 2015 - 14:00