×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Elizabeth deed in 63 jaar nooit wat opmerkelijks’

  Historicus prijst Britse vorstin om zwijgen

  Elizabeth deed in 63 jaar nooit wat opmerkelijks’

  Koningin Elizabeth heeft in haar lange regeringstijd niets gezegd of gedaan waarvoor ze later zal worden herinnerd. Dat schrijft de vooraanstaande historicus David Starkey in de Britse Radio Times ter gelegenheid van het aanstaande regeringsjubileum van de vorstin. Op 9 september is zij de langst regerende monarch uit de Britse geschiedenis. Elizabeth passeert dan de 63 jaar en 216 dagen van haar betovergrootmoeder koningin Victoria.


  Starkey ziet het als een verdienste van koningin Elizabeth dat ze al die tijd niets opmerkelijks heeft gedaan. Aan de drie traditionele vorstelijke rechten om geïnformeerd te worden, te mogen bemoedigen en waarschuwen, heeft de koningin volgens hem een vierde toegevoegd: de plicht om te zwijgen en in het openbaar niets te zeggen. Elizabeth heeft dat laatste tot kunst verheven, en daarmee de monarchie een grote dienst bewezen aldus de historicus.

  Omdat de koningin niks zegt, ook niet over niet-politieke zaken, zijn er ook geen uitspraken waarover het publiek, politici, de media en de republikeinse beweging zich kunnen opwinden. "Ze heeft de republikeinen alle zuurstof ontnomen, anders dan Victoria die overal een mening over had en die ook uitte", schrijft Starkey. De monarchie is daardoor minstens voor een volgende generatie gezekerd.

  Aan prins Charles de taak dat zo te houden. Maar daarvoor moet er in het hoofd van de prins een reset of herprogrammering plaatsvinden, want hij mengt zich juist voortdurend en zeer strijdbaar in het publieke debat, en over van alles en nog wat.

  2 september 2015 - 16:46