×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Charles moet indruk maken voor troonopvolging

  Twee lidstaten overwegen afschaffing monarchie

  Charles moet indruk maken voor troonopvolging

  Prins Charles begint zondag in Saint Lucia aan een uitgebreide bliksemtoer door het Caribisch gebied. In elf dagen bezoekt hij vijf Gemenebest-eilandstaten, plus Cuba en het overzeese gebiedsdeel de Kaaiman-eilanden. Nu de hoogbejaarde koningin Elizabeth (92) geen verre reizen meer onderneemt, is het aan Charles en zijn zoons om de buitenlandse betrekkingen te onderhouden.

  Dat geldt in het bijzonder voor de lidstaten van het Gemenebest die in het geval van het te bezoeken St Lucia, St Kitts, St Vincent, Grenada en Barbados ondanks hun onafhankelijkheid nog steeds de Queen als hun staatshoofd hebben. Prins Charles is vorig jaar aangewezen om zijn moeder ook als hoofd van het Gemenebest op te volgen, maar daarmee is het nog niet zeker dat alle eilandstaten hem ook als koning willen.

  Het is voor Charles, die wordt vergezeld door echtgenote Camilla, bij de eendaagse bezoeken dus zaak een goede indruk achter te laten en de bevolking voor zich te winnen. Barbados en Saint Vincent hebben al eens serieus gesproken over afschaffing van de monarchie, waarbij de voorstanders van een republiek in St Vincent in een referendum 43 procent van de stemmen kregen.

  Barbados

  De premier van Barbados vond enkele jaren geleden dat de onafhankelijkheid van zijn land pas af is, als het eiland een eigen president heeft. Een sentiment dat ook de vorige premier van Jamaica uitte. Zonder dat er echter concrete stappen werden ondernomen.

  Koningin Elizabeth vindt dat de verschillende landen zelf moeten uitmaken of ze met haar doorgaan als staatshoofd. Australië en Nieuw-Zeeland praten er al langer over, maar net als op de Caribische eilanden heeft dat nog niet geleid tot veranderingen.

  17 maart 2019 - 14:53