×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Cameo voor Mark Rutte in kersttoespraak van de Queen

  Verzoening en kleine stappen

  Mark Rutte is opgedoken in de uitzending van de kerstboodschap van de Britse koningin Elizabeth.


  De Nederlandse minister-president verscheen in beeld toen de Queen sprak over de verzoening tussen voormalige vijanden, waarbij de camera’s inzoemden op een kus die de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron uitwisselden tijdens een NAVO-receptie in Buckingham Palace. Rutte keek daarbij toe.

  Verzoening was een van de onderwerpen waarover koningin Elizabeth, gezeten achter een bureau en omringd door familiefoto’s, sprak in de Green Drawingroom van Windsor Castle. Ze verwees daarbij naar D-Day, de geallieerde landingen op de kust van Normandië dit jaar precies 75 jaar geleden. Het had tijd gekost voordat er weer vertrouwen was. Daarvoor waren ‘kleine stappen’ nodig, aldus Elizabeth.

  Het thema van kleine stappen kwam regelmatig terug in haar boodschap die ook was gericht op de landen van het Gemenebest. Astronaut Neil Armstrong had vijftig jaar geleden bij de maanlanding al gesproken over een kleine stap, terwijl die maanlanding zelf toch een enorme sprong vooruit betekende. Vooruitgang bestond echter vaker uit kleine, schijnbaar onbeduidende stappen op de weg van het leven, die ook wel eens hobbelig kon zijn, zei de koningin.

  Britse media zagen eerder in de week, toen Buckingham Palace een paar zinnen uit haar tekst onthulde, in dat laatste meteen een verwijzing naar het afgelopen jaar waarin voor de koninklijke familie ook enkele hobbels opdoken. Maar de Queen had het toch vooral over het algemene levenspad, waarbij kleine stapjes toch voor blijvende verandering kunnen zorgen. Eerder dan grote sprongen.

  De koningin verwees in haar toespraak naar de geboorte van haar achterkleinkind Archie, de zoon van prins Harry en Meghan. Opvallend was dat premier Theresa May en niet haar opvolger Boris Johnson nog in de ondersteunende beelden opdook, eveneens bij een ontmoeting van de Queen met Angela Merkel.

  26 december 2019 - 17:02