×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Britse prins Charles viert 66e verjaardag

  Zal hij ooit de troon bestijgen?

  Britse prins Charles viert 66e verjaardag

  Prins Charles leeft vrijdag, op zijn 66e verjaardag, nog altijd in onzekerheid. Een leven lang heeft hij zich voorbereid op de troon. Maar of hij die ooit zal bestijgen en zo ja wanneer, is ongewis. Dat hangt geheel af van de levensduur van zijn inmiddels 88-jarige, maar schijnbaar onverwoestbare moeder koningin Elizabeth.


  Die toont weliswaar tekenen van ouderdom, maar van ophouden, laat staan aftreden, is geen sprake en haar gezondheid laat ook niets te wensen over. Keer op keer wordt verwezen naar háár moeder Elizabeth, die pas op 101-jarige leeftijd de geest gaf. Als de vorstin net zo oud wordt, dan heeft Charles nog 13 jaar in de wachtkamer van de monarchie te gaan, met de kans dat zijn eigen houdbaarheidsdatum verstrijkt of zijn gezondheid hem in de steek laat.

  Dat onzekere wachten is best frustrerend, heeft Charles wel eens laten doorschemeren. Er zijn in de Britse geschiedenis weinig ‘kroonprinsen’ geweest met zulke vastomlijnde ideeën over mens en maatschappij als juist Charles, die ook niet schroomt om zijn mening te geven. Het maakt dan niet uit of het gaat om architectuur of behoud van het platteland, duurzaam voedsel of bescherming van geloofsgemeenschappen.

  Filantropist

  De prins van Wales wordt erkend als de meest succesvolle filantroop en fondsenwerver van het land. Hij staat aan het hoofd van tal van stichtingen, die bijvoorbeeld jongeren helpen een baan te vinden of toezien op een beschermd stadsgezicht, of de aanleg van natuurlijke weiden in het hele Verenigd Koninkrijk. Charles was zijn tijd ver vooruit door te waarschuwen voor klimaatverandering, de noodzaak van duurzaamheid en de verkoop van op eigen land gemaakte organische producten.

  Het familieleven van Charles is door zijn huwelijk met Camilla Parker-Bowles tot rust gekomen. Zijn zoons William en Harry kunnen goed met hun stiefmoeder overweg, en de twee prinsen plus Catherine en Charles’ kleinzoon George doen de ‘ouderen’ aan de top van de monarchie – Elizabeths echtgenoot prins Philip is 93 jaar – vergeten. Genoeg reden voor een verjaardagsfeest, al blijft de onzekerheid knagen.

  14 november 2014 - 09:57