×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Baby William en Catherine ‘reserve’ voor de troon

  Nummer twee' belangrijk voor koninklijke families

  Baby William en Catherine ‘reserve’ voor de troon

  Het tweede kind van Catherine en William wordt vierde in de lijn van troonopvolging, na grootvader prins Charles, vader William en broertje George. Dat betekent dat oom prins Harry weer wat verder uit beeld raakt, als nummer 5. De jongste Windsor-telg wordt in het gezin ‘eerste reserve’, of zoals prinses Diana haar zoon Harry omschreef, de ‘back-up’.


  Voor koninklijke families zijn die reservisten altijd erg belangrijk geweest, hoewel ze in het verleden ook vaak voor problemen hebben gezorgd. In de Britse koninklijke familie kwam in 1936 de vader van de huidige koningin Elizabeth als eerste reserve op de troon als George VI, toen zijn broer versaagde vanwege liefdesperikelen.

  In België redden de back-ups de monarchie een aantal maal. Koning Leopold II, zelf de tweede zoon van zijn vader, werd in 1909 opgevolgd door de tweede zoon van zijn jongere broer. Driemaal dus dat een reservist nodig was voor de troon.

  In Nederland ontstond begin deze eeuw discussie over de ‘reserve-koning’ toen prins Willem-Alexander duidelijk had gemaakt dat hij met Máxima Zorreguieta zou trouwen, ongeacht wat regering en parlement daarvan dachten. Als toestemming uit zou blijven dan kwamen de prinsen Friso en Constantijn in beeld.

  8 september 2014 - 15:04