×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Australische republikeinen zien opleving door besluit Harry

  "Australië moet dat voorbeeld volgen"

  Australische republikeinen zien opleving door besluit Harry

  Prins Harry en Meghan hebben de republikeinse beweging in met name Australië een geweldige opkikker gegeven met hun verrassende besluit afstand te nemen van het werk van de koninklijke familie.


  “Als Harry en Meghan er al niks meer mee te maken willen hebben, dan moeten wij in Australië dat voorbeeld volgen als zijn grootmoeder de Queen overlijdt”. Dat schreef de krant The Australian vrijdag in een hoofdredactioneel commentaar.

  De monarchie is volgens de krant een anachronisme. Meer nog omdat het in het geval van Australië om een buitenlands staatshoofd gaat. Aan die praktijk moet snel een einde zijn gemaakt. Harry en Meghan hebben daar met hun beslissing nog eens de nadruk opgelegd. “In de 21e eeuw kan een instituut met functies als ‘Silver-Stick-in-Waiting’ niet serieus worden genomen. Als ze dat in Frogmore Cottage – de woning van Harry – al vinden, dan is dat zeker zo 20.000 kilometer verder in Australië”, meende de krant.

  Harry en Meghan waren in 2018 op bezoek in Australië. Daarna bleken er voor het eerst sinds 1999 bij een opiniepeiling meer voorstanders van een monarchie (48 procent) dan een republiek (40 procent). In de voorgaande jaren was het aantal voorstanders van een eigen Australisch staatshoofd steeds verder gegroeid. Oppositiepartij Labor had voor de laatste parlementsverkiezingen zelfs een referendum beloofd. Koningin Elizabeth zou niet worden afgedankt. Maar haar zoon Charles hoefde wat Labor betreft niet meer op het koningschap van Australië te rekenen.

  Rebels en tegendraads

  Harry en Meghan zorgden echter voor een opleving. Maar hun populariteit was grotendeels te danken aan het feit dat ze anders waren dan de rest van de koninklijke familie. Rebels, tegendraads en niet zo stoffig. Eigentijds bijna. Door te vertrekken verliest de monarchie aan aantrekkingskracht en de connectie met de jongere generatie. Een peiling in juni onder Australiërs onder 25 jaar liet zien dat 57 procent een republiek wilde. In de leeftijdsgroep 25-34 jaar was dat 50 procent.

  De Australische republikeinse beweging was overigens niet de enige die na woensdagavond stond te juichen. De Britse organisatie Republic stelde vrijdag tevreden vast dat de monarchie in problemen verkeerde door de hertog en hertogin van Sussex. En dat straks een nu al niet erg geliefde koning Charles moet wedijveren met een in Hollywood-leeftstijl levende dissidente zijtak van de koninklijke familie in Noord-Amerika. Een strijd die nooit goed kan aflopen. Voor het koningshuis dan.

  11 januari 2020 - 12:05