×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Australië houdt nieuwe opvolgingswetten op

  Geen haast omdat William en Catherine een zoon kregen'

  Australië houdt nieuwe opvolgingswetten op

  De wijzigingen in de troonopvolgingswetten binnen het Gemenebest zijn nog niet doorgevoerd omdat Australië de boel ophoudt. Dat zegt politicus Jim Wallace in het Hogerhuis, melden Britse en Australische media.


  De opvolgingswetten worden zo aangepast dat er geen onderscheid meer is tussen mannelijke en vrouwelijke kinderen van de koning of koningin. Een tweede wijziging schrijft voor dat een lid van het koninklijk huis zijn of haar recht op de troon niet langer kwijtraakt door met een katholiek te trouwen. In alle 16 'Commonwealth Realms', waaronder Canada, Nieuw-Zeeland en Jamaica, moet een identieke wet gelden voordat de wijzigingen van kracht worden, tenzij dat via wetgeving in het Verenigd Koninkrijk voor ze wordt geregeld.

  De minister-presidenten van de 16 landen met hetzelfde koningshuis werden het in oktober van 2011 eens over de aanpassingen nadat prins William in april van dat jaar in het huwelijk was getreden. Volgens Wallace hebben alle landen de wet inmiddels ingevoerd, op Australië na. De wetswijzigingen moeten unaniem worden aangenomen om de mogelijkheid uit te sluiten dat een van de landen een andere koning of koningin krijgt.

  Een expert op het gebied van opvolgingswetten vermoedt dat Australië wat minder haast heeft met de aanpassingen omdat prins William en de hertogin van Cambridge een jongetje mochten verwelkomen, prins George. "Als ze een meisje hadden gekregen, zou er meer urgentie aan zijn gegeven", zegt Anne Twomey van de universiteit van Sydney tegen de Britse krant The Telegraph.

  27 februari 2014 - 16:33