×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De schoonfamilie

  Door Marc van der Linden

  Het lijkt misschien een droom dat een kind of een naast familielid met een prins of prinses trouwt. Het zorgt immers voor een unieke kans om ’close’ te worden met een koninklijke familie. Maar de werkelijkheid is toch anders. Afgezien van een gelukkig kind dat uit liefde trouwt met iemand die toevallig prins of prinses…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • 67 jaar regentschap voor Queen

  Jubileum gepaard met herdenking vader George VI

  67 jaar regentschap voor Queen

  Koningin Elizabeth markeert woensdag op het landgoed Sandringham dat ze precies 67 jaar vorstin is. Echt iets te vieren heeft de Queen niet, want voor haar is 6 februari voor altijd verbonden met het veel te jong (56 jaar) overlijden van haar vader koning George VI.


  Dat gebeurde in zijn slaap, op Sandringham. Vandaar dat Elizabeth de dag van haar regeringsjubileum altijd daar wil doorbrengen, en haar kerstreces tot die tijd rekt. Donderdag kan ze dan weer terug naar Londen en Windsor, waar ze sinds half december niet meer is geweest.

  Elizabeth, destijds 25 jaar, was ten tijde van het overlijden van haar vader samen met echtgenoot prins Philip in Kenia, op doorreis naar Australië en Nieuw-Zeeland. Het was een reis die ze maakten namens de koning, wiens gezondheid – hij had onder meer longkanker – zo’n lange trip niet mogelijk maakte.

  Koninklijk leven

  Philip kreeg het nieuws van het overlijden als eerste van de twee te horen en moest het zijn vrouw vertellen. Voor beiden zou het leven vanaf dat moment nooit meer hetzelfde zijn. Met het uitblazen van de laatste adem door George VI was zijn dochter een halve wereld verder automatisch koningin geworden. Philip zou voortaan slechts de tweede viool spelen, op gepaste afstand achter Elizabeth wandelend.

  Goed voorbereid als ze in koninklijke kringen zijn, had de kersverse Queen rouwkleding in haar koffers zitten en kon ze in stemmig zwart naar Londen terugvliegen. De kroning volgde anderhalf jaar later in Westminster Abbey, op 2 juni 1953.

  Inmiddels is Elizabeth al 92 jaar en heeft ze bijna alle historische records in handen. Ze is de langst regerende monarch in de wereld, met een ruime voorsprong op nummer 2, sultan Hassanal Bolkiah van Brunei die pas 52 jaar op de troon zit. Van aftreden wil de koningin niet weten. Indien haar gezondheid zo goed blijft als nu, zal ze ook volgend jaar weer 6 februari doorbrengen op Sandringham.

  6 februari 2019 - 08:09