The Crown S4 Cast

Zaten er fouten in The Crown?

The Crown is een verslavende serie op Netflix over de tijd waarin koningin Elizabeth II op de Britse troon zat en zit, want ze is nu natuurlijk nog altijd de queen. Toch zijn er nogal wat vragen over hoeveel nou daadwerkelijk klopt van The Crown. Logisch, want er zaten wel degelijk wat foutjes in deze serie. Het publiek kan dus niet aannemen dat The Crown een betrouwbare geschiedenisles is, want dat is het zeker niet altijd. Er wordt nog net niet in gezegd dat Rotterdam de hoofdstad van Nederland is, maar de onderstaande fouten zaten er wel in.

Mening van Queen Elizabeth II gelekt

In The Crown geeft Queen Elizabeth II goedkeuring aan haar perssecretaris Michael Shea om haar ongenoegen over premier Margaret Thatcher te delen met de Britse pers. Haar mening wordt vervolgens belangrijk nieuws, want vorsten horen natuurlijk apolitiek te zijn. In het echt is dit waarschijnlijk helemaal niet gebeurd. Ja, The Sunday Times meldde wel dat de koningin niet al te blij was met Thatcher. Buckingham Palace heeft dit bericht vervolgens direct officieel ontkend. Ook is er geen bewijs dat Elizabeth Shea heeft aangemoedigd om haar mening te lekken. 

De inbreker wilde het niet over politiek hebben

In The Crown breekt Michael Fagan in in Buckingham Palace. Uiteindelijk weet hij de slaapkamer van koningin Elizabeth II te vinden. Hier praat hij een paar minuten met haar voordat hij door de beveiliging weggehaald wordt. Volgens de serie wilde hij zijn ongenoegen delen over het beleid van Thatcher. Volgens Fagan zelf was dit helemaal niet het geval. Zijn motieven voor de inbraak waren juist helemaal niet politiek. Fagan beweert zelfs dat hij geen plan had: “Ik weet niet waarom ik het deed, er kwam zojuist iets in mijn hoofd.” Wel was er in het land veel woede over het beleid van Thatcher.

De eerste ontmoeting van Diana and Charles

In The Crown bezoekt Prince Charles Lady Sarah Spencer, zijn vriendin. Haar zusje Diana komt hem voorbij in een kostuum voor een toneelstuk van school. Charles is direct door haar gecharmeerd en vertelt Sarah over de ontmoeting, die op haar beurt denkt dat Diana het met opzet deed. Waarschijnlijk hebben Charles en Diana elkaar wel op deze manier ontmoet, maar heeft ze het niet met opzet gedaan. Wel maakte Diana indruk op Charles, net zoals onze hoofdstad Amsterdam ook deed: “Ik herinner me dat ik dacht wat een heel vrolijke, grappige en aantrekkelijke 16-jarige ze was.”

Prince Philip is mogelijk nooit vreemdgegaan

In The Crown het valt te zien dat Prince Philip een affaire had met de Russische ballerina Galina Ulanova. Ook zou hij het bed hebben gedeeld met andere vrouwen, bijvoorbeeld toen hij in Melbourne was voor de Olympische Spelen van 1956. Hier kun je een auto huren met EasyTerra Autohuur. Of dit daadwerkelijk gebeurd is valt nog maar te betwijfelen. Geruchten over overspel van Philip zijn vaak in het nieuws geweest, maar er is niets bewezen of erkend. Ulanova was daarentegen wel echt een ballerina die in 1956 actief was in Londen.