Britain World War Ii D Day Anniversary

Wow! Zoveel Amerikaanse presidenten heeft de Queen (94) al ontmoet

De 94-jarige koningin Elizabeth heeft alle records verbroken. Geen enkel staatshoofd in de wereld heeft namelijk zoveel Amerikaanse presidenten ontmoet. Van de laatste dertien bewoners van het Witte Huis heeft ze er maar liefst twaalf persoonlijk getroffen en nummer veertien, Joe Biden, kan deze zomer zijn opwachting maken bij de Queen.

Dat komt natuurlijk door haar uitzonderlijk lange regeringstijd. Begin februari zit ze 69 jaar op de troon en de voorbereidingen voor de viering van haar 70-jarig regeringsjubileum zijn al voorzichtig begonnen. Toen Elizabeth haar vader in 1952 opvolgde, was Harry S. Truman president van de Verenigde Staten. Hij was in 1945 aangetreden na het overlijden van Franklin D. Roosevelt. Elizabeth ontmoette Truman in 1951 in het Witte Huis, toen ze zelf nog geen koningin was. De eerste Amerikaanse leider die ze als staatshoofd ontmoette, was Dwight D. Eisenhower.

Alleen Lyndon B. Johnson ontbreekt op het lijstje van de Queen. Hij volgde de in 1963 vermoorde John F. Kennedy op en werd daarna voor één termijn gekozen. Waarom hij niet in Londen is geweest, is niet duidelijk. Kennedy was in 1961 wel in Buckingham Palace ontvangen.

De Queen heeft de mogelijkheid de nieuwe president Joe Biden te ontmoeten wanneer hij in juni naar Cornwall komt voor de G7, de topbijeenkomst die onder leiding van premier Boris Johnson in Carbis Bay wordt gehouden. Ook binnen de dan geldende coronamaatregelen zal er alles aan worden gedaan dat Elizabeth en Biden elkaar in een of andere vorm kunnen treffen. Ze zijn immers beiden ingeënt tegen het coronavirus.

LEES OOK:

Máxima in gesprek over financiering tijdens de coronacrisis

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.