‘Volkomen ongepast om vlag uit te hangen voor prins Andrew’

Het is nog maar de vraag of voor prins Andrew de vlag uitgaat op zijn zestigste verjaardag op 19 februari.

De Britse overheid zegt het vlaggenbeleid voor koninklijke verjaardagen te willen heroverwegen. “Bijvoorbeeld voor leden van het koninklijk huis die zijn teruggetreden”. Meldt persbureau Associated Press.

Prins Andrew maakte in november van vorig jaar bekend aan zijn koninklijke taken neer te leggen, na een omstreden televisie-interview over zijn contacten met de Amerikaanse zakenman en zedendelinquent Jeffrey Epstein. Epstein pleegde in de zomer van 2019 zelfmoord in zijn cel. Hij zat vast in afwachting van zijn strafzaak wegens seksueel misbruik van minderjarigen.

De Britse Labourpartij vindt het “volkomen ongepast” om de vlag uit te hangen op Andrews verjaardag. De krant The Sun publiceerde eerder een uitgelekte brief van de centrale overheid aan lokale overheden, waarin zij gesommeerd werden om wel de vlag uit te hangen.

De prins ligt al maanden onder vuur na het interview met de BBC. In het gesprek ontkende hij seks te hebben gehad met een door Epstein gerekruteerd minderjarig meisje. Critici vonden zijn uitleg ongeloofwaardig. Bovendien zou hij weinig empathie hebben getoond met de slachtoffers van Epstein.