Video: Koningin Elizabeth viert 89e verjaardag

Uit alle hoeken van de wereld krijgt koningin Elizabeth dinsdag felicitaties ter gelegenheid van haar 89e verjaardag. Vanaf onder meer de Tower in Londen worden saluutschoten gelost maar publieke festiviteiten zijn er niet. Die worden bewaard voor 13 juni, wanneer de koninklijke verjaardag officieel wordt gevierd.

Koningin Elizabeth brengt de dag door in Windsor Castle, haar favoriete verblijfsplaats even buiten Londen en onder de aanvliegroute van vliegveld Heathrow. Om haar het pendelen van en naar Londen te besparen, worden de laatste jaren steeds meer activiteiten in Windsor gepland in plaats van Buckingham Palace. De staf van de koningin probeert zo op subtiele wijze haar werkzaamheden te verlichten.

Zo reikt ze ook minder lintjes uit dan vroeger, neemt ze meer rust en laat ze een aantal taken over een prins Charles. Maar Elizabeth wil van aftreden niet weten en heeft voor later dit jaar ook twee buitenlandse reizen op het programma staan. Een staatsbezoek aan Duitsland en het bijwonen van de topconferentie van het Gemenebest op Malta. Lange afstandsreizen zijn haar ontraden, maar binnen Europa reist ze nog wel, terwijl Canada hoopt dat ze ondanks de beperking toch nog een keer die kant op komt.

Op 9 september wordt Elizabeth de langst regerende monarch uit de Britse geschiedenis. Ze zit dan langer op de troon (sinds 1952) dan wie dan ook voor haar. Buckingham Palace voorziet voor die dag, wanneer de koningin zoals gebruikelijk op haar Schotse kasteel Balmoral verblijft, echter geen bijzondere aandacht. Het paleis richt zich al op volgend jaar, wanneer Elizabeth 90 hoopt te worden en haar echtgenoot prins Philip 95.

Bekijk hieronder een video van (toen nog) prinses Elizabeth op haar 21e verjaardag in 1947. Ze hield toen een inmiddels beroemde toespraak, waarin ze beloofde haar hele leven te wijden aan het dienen van het Verenigd Koninkrijk en het Britse Gemenebest.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen