Video: Charles schudt hand Sinn Féin-leider Adams

De Britse prins Charles heeft dinsdag aan het begin van zijn bezoek aan Ierland de hand geschud van Gerry Adams, de Noord-Ierse leider van de politieke partij Sinn Féin, oorspronkelijk de politieke tak van het Ierse Republikeinse Leger (IRA). De ontmoeting was volgens de BBC historisch. Het is voor het eerst dat Adams een prominent lid van het Britse koninklijk huis ontmoet.

Na afloop verklaarde Adams te hopen dat de ontmoeting het verzoeningsproces zal helpen. Hij ging verder niet in op het gesprek dat hij met de prins had gehad. ,,Er is veel pijn en een hoop leed maar we moeten er voor zorgen dat al onze stappen vooruit gaan'', zei hij voorafgaand aan de ontmoeting. Behalve Adams sprak Charles ook met enkele andere prominenten van Sinn Féin.

Leiding

Charles werd altijd gehaat door de Ierse nationalisten omdat hij in het verleden leiding heeft gegeven aan een regiment parachutisten dat betrokken was bij het doodschieten van katholieke militanten bij acties in Noord-Ierland.

Dat de geschiedenis het bezoek van Charles voor een deel bepaalt, blijkt ook woensdag. Dan bezoekt de prins bij Mullaghmore namelijk de plek waar in 1979 zijn oom lord Mountbatten door de IRA werd vermoord.

Nog niet eerder was er een bijeenkomst in de republiek Ierland van een leider van Sinn Féin met iemand van het Britse vorstenhuis. In 2012 was de voormalige leider van de IRA, Martin McGuinness, in zijn huidige functie van vice-premier van Noord-Ierland, op bezoek bij koningin Elizabeth. Ook die ontmoeting werd gezien als historisch.