Touwtrekken om datum Britse troonrede

Buckingham Palace en premier David Cameron hebben een robbertje gevochten over de datum waarop koningin Elizabeth II dit jaar de troonrede voorleest. Normaal gesproken doet de vorstin dat in mei, maar volgens Mirror vroeg het kabinet om uitstel omdat er eigenlijk te weinig nieuwe maatregelen zijn om aan te kondigen in de ‘Queen’s Speech’.

Vervolgens kwam het aan op de juiste dag. "Er is een constructieve discussie geweest”, aldus Buckingham Palace, maar de krant meldt dat het paleis woedend reageerde toen Cameron voorstelde de toespraak op 4 juni te laten houden. Geen geschikte datum volgens het hof, omdat de dan 88-jarige koningin een dag later op staatsbezoek gaat naar Frankrijk.

"Te vermoeiend”, oordeelden haar medewerkers, die schoorvoetend akkoord waren gegaan met 3 juni. Ook al geen ideale datum, want de koningin houdt dan al een van haar traditionele tuinfeesten. "Schandalig, de regering kan niet eens de troonrede regelen zonder de koningin voor het hoofd te stoten”, aldus Labour-parlementslid Thomas Docherty.