Koning En Koningin Bij Start Viering 75 Jaar Vrijheid

Queen verliest vertegenwoordiger in Canada vanwege ‘‘giftige werksfeer’’

Donderdag is koningin Elizabeth haar plaatsvervanger en vertegenwoordiger in Canada kwijtgeraakt. Gouverneur-generaal Julie Payette heeft haar ontslag aangeboden. Reden is een vernietigend rapport over de werksfeer in Rideau Hall, de koninklijke residentie en ambtswoning van de gouverneur-generaal in Ottawa. Dat meldt televisiezender CBC. Opperrechter Richard Wagner zal optreden als waarnemend gouverneur-generaal.

De Privy Council Office huurde vorig jaar het onderzoeksbureau Quintet Consulting in om de talrijke berichten over de onaangename en giftige werksfeer onder Julie Payette onder de loep te nemen. Personeel werd gepest en onheus behandeld en Payette trok ook een muur op tussen het woongedeelte en het werkgedeelte van de residentie. Ook haar secretaris Assunta di Lorenzo was onderdeel van het onderzoek en ook zij is opgestapt.

CBC News berichtte als eerste over de aantijgingen aan het adres van de weinig populaire Payette. Zij reageerde vorig jaar geschrokken en ging akkoord met onafhankelijk onderzoek. Julie Payette (57) werd in 2017 aangesteld als plaatsvervanger in Canada van koningin Elizabeth, die ook koningin van Canada is. Payette is voormalig wetenschapper en astronaut.

LEES OOK:

Goed nieuws! Deze royals stappen in het huwelijksbootje

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.