Prinses Beatrice trouwt in eigen huis

Prinses Beatrice van York hoeft de deur niet uit voor haar huwelijk eind mei met Edoardo Mapelli Mozzi. De trouwlocatie is namelijk onderdeel van haar officiële Londense residentie, St. James's Palace in Londen.

Tot 2018 woonde ook zus prinses Eugenie in het paleis, dat door koningin Victoria in 1837 als hoofdverblijf werd ingeruild voor Buckingham Palace.

Opmerkelijk genoeg echter is die adreswijziging van de monarch in het diplomatieke verkeer nooit doorgevoerd. Ambassadeurs en hoge commissarissen die naar Londen gaan, zijn nog altijd geaccrediteerd bij het ‘Court of St. James’s’ en ook de Britse diplomaten worden namens de koning(in) uitgestuurd vanaf dit hof.

Het oude paleis ligt om de hoek van Buckingham Palace en naast de Londense residentie van prins Charles en zijn vrouw Camilla, Clarence House. Die korte afstand (500 meter) geeft prinses Beatrice nog wel de kans op een korte rijtoer wanneer ze zich na de huwelijkssluiting in de Chapel Royal van St. James’s naar Buckingham Palace begeeft, waar haar oma koningin Elizabeth in de tuin een receptie aanbiedt. Het publiek zal ook het komen en gaan van de andere leden van de koninklijke familie kunnen gadeslaan

De Chapel Royal in het paleis, waar Beatrice en Edoardo elkaar het jawoord geven op 29 mei, is nog in gebruik door de koninklijke familie  voor intieme plechtigheden, zoals de doop van prins George in oktober 2013. Belangrijke koninklijke huwelijken waren er ook, zoals dat van koningin Victoria en prins Albert in 1840 en dat van haar oudste dochter Victoria met de latere Duitse keizer Frederik III. Ook de latere koning George V, op dat moment nog hertog van York, gaf zijn jawoord in deze kapel.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen