Prins Charles verdient tonnen met schilderhobby

Prins Charles behoort op dit moment tot de succesrijkste, nog levende Britse kunstenaars. Dat blijkt uit onderzoek van Clarence House, het kantoor van de prins van Wales. Geen slecht resultaat voor een amateur die schilderen als hobby heeft, aldus The Telegraph.

Charles maakt aquarellen. Daarvan worden litho's gemaakt, die op zijn landgoed Highgrove worden verkocht. Met succes. Sinds 1997 is op die manier al meer dan 4,5 miljoen euro binnengekomen voor het door de prins gesteunde goede doel, The Prince of Wales's Charitable Foundation. De oplage van de litho's is beperkt tot soms maar honderd stuks. Er zijn er bij die voor 20.000 euro van de hand gaan.

De prins schildert het liefst in de open lucht, het vaakst tijdens vakanties op het landgoed Sandringham of in Schotland. Maar ook Windsor Castle komt op zijn aquarellen voor. Drie jaar geleden werden 130 werken digitaal tentoongesteld. "Het is niet dat ze ronduit slecht zijn. In sommige opzichten zijn ze veel beter dan ik had verwacht. Maar ze zijn zo vreselijk conventioneel”, aldus de kunstcriticus van The Telegraph.

Fantasie

Hij miste fantasie en originaliteit en zou het liefst wat water morsen over de veel keurige rijtjes bomen, om de prins te dwingen er eens met andere ogen naar te kijken. "De man heeft duidelijk behoefte aan een nieuw onderwerp of een reeks van onderwerpen”, vond de criticus Mark Hudson ook, want waarom nou uitgerekend Windsor Castle schilderen waar hij zelf woonde?

Maar de kopers geven de prins gelijk. De kassa rinkelt voor het goede doel en de prins verdiende gemiddeld 263.000 per jaar aan zijn schilderwerk. Dat kunnen de meeste kunstenaars niet zeggen.