Harry bereikt Zuidpool met gewonde veteranen

De Britse prins Harry heeft vrijdag de Zuidpool bereikt met een groep van 12 gewonde veteranen. Om precies 13.00 uur (Nederlandse tijd) kwam de expeditie aan op de pool, nadat Harry en de veteranen 3 weken lang met sleden achter zich over het gure continent hadden gelopen.

De 'Walking with the Wounded'-expeditie bestond uit Britten, Amerikanen, Australiërs en Canadezen die gewond zijn geraakt in Afghanistan of Irak. Ze hebben circa 350 kilometer getrokken over de ijzige vlakte.

"Ons doel was om te laten zien dat jonge mannen en vrouwen van onze bewapende strijdkrachten ondanks hun verwondingen nog grootse dingen kunnen bereiken'', zei de expeditieleider Ed Parker tegen de BBC.

Prestatie

De teams van de verschillende landen waren enige tijd met een race bezig, maar door het moeilijk begaanbare terrein werd dat wedstrijdelement geschrapt.

Prins Harry noemde in een blog onder anderen zijn teamgenoot Duncan Slater, een sergeant die in Afghanistan beide benen verloor door een bermbom. Volgens de prins vindt Slater 'gewoon lopen naar de Zuidpool nog niet uitdagend genoeg, waardoor hij erg heeft genoten van de race'.

"Om onder deze omstandigheden zonder benen te lopen, is op zichzelf al een verbazingwekkende prestatie'', aldus Harry, die zelf tweemaal is uitgezonden naar Afghanistan.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen