Prins Andrew gaat eis van Amerikaans ministerie aanvechten

Het kostte hem eind 2019 zijn geloofwaardigheid: in een interview met de BBC probeerde Andrew zijn banden met de – inmiddels overleden – zakenman Jeffrey Epstein te duiden. Hakkelend, ontkennend, falend. Andrew trok zich terug van royal duties, maar in Amerika willen ze hem alsnog érg graag spreken…

Het is een verhaal dat maar blijft voortslepen. Eerder zegde hij zijn samenwerking met de Amerikaanse justitie juist toe, maar op die belofte kwam hij dit voorjaar opeens terug. Andrew had banden met Epstein, die verdenkingen als kindermisbruik en mensenhandel op zijn naam had staan. Had, omdat hij voordat het tot een veroordeling kon komen zelfmoord pleegde in de gevangenis.

Andrew gaf eind 2019 een veelbesproken interview. Met de bedoeling voor eens en altijd duidelijkheid te scheppen over zijn (vermeende) banden met de zakenman. En om eventueel zijn eigen naam te kunnen zuiveren. Het liep echter uit op een fiasco. De prins kwam slecht uit zijn woorden en liep enorme reputatieschade op. Elizabeth verzocht hem Buckingham Palace te verlaten en zijn royal duties grotendeels neer te leggen. Dat hij daarna alsnog niet wilde meewerken aan officiële onderzoeken naar Epstein en nu zelfs de eis van de Amerikaanse minister van Justitie om hem tot spreken te dwingen aanvecht, zal hem ongetwijfeld geen nieuwe fans opleveren. Overigens beweert Andrew – met zijn team – dat er wel degelijk al medewerking is verleend. En claimt hij dat de Amerikanen van alles naar buiten brengen over de gang van zaken, terwijl Andrew probeert zich aan de regels te houden en niets te lekken naar de pers. De tijd zal leren of hij gelijk krijgt, vandaag brengt zijn team een uitgebreid rapport uit over de omgang met het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Lees ook:

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen