Elizabeth Lacht

Oei, steun voor Britse monarchie brokkelt af in dít land

We zagen dit voorjaar in Spanje al protestacties tegen het Spaanse koningshuis, maar Felipe en Letizia houden ook veel fans. In Groot-Brittannië ‘rulet’ de queen veel landen, maar dit land zit er niet direct meer op te wachten.

Het is ook niets, al sinds 1952 regeren en het staatshoofd zijn van 16 koninkrijken. Onder haar bewind vallen naast Groot-Brittannië en Noord-Ierland ook onder meer Canada, Nieuw-Zeeland en Australië. Al is haar rol vaker ceremonieel dan nog werkelijk actief. Wel worden in de meeste landen feestdagen gevierd die een directe link met haar of het Britse koningshuis hebben.

Het is Australië dat volgens recente peiling niet echt meer zit te wachten op een vorst als staatshoofd. 62% van de ondervraagden ziet hun land liever veranderen van een monarchie naar een republiek. Met een eigen, gekozen staatshoofd.

Het is een opvallende stijging, afgezet tegen de laatste peiling, twee jaar geleden. Toen was het percentage nog 52%. Voorzichtige conclusie: de steun voor de monarchie – althans daar waar deze buiten de Britse landsgrenzen reikt – neemt behoorlijk af. Overigens stellen Elizabeth en Charles zich vrij neutraal op met betrekking tot de kwestie. Ze kennen ook de wensen van de Australische politiek, die er deels ook vanaf wil, maar moeder en zoon vinden het een zaak die de Australiërs zelf moeten uitmaken. Ze wachten dus rustig af of en zo ja, wanneer er actie komt.

Groot Brittannie Viert 90ste Verjaardag Queen Elizabeth

Lees ook:

Charles over Srebrenica: ‘dit mag nooit meer gebeuren’

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen