Moeilijke week voor prins Charles

Prins Charles gaat een moeilijke week tegemoet. Volgende week komt de Chinese president Xi Jinping op staatsbezoek bij zijn moeder koningin Elizabeth. Charles heeft de afgelopen decennia nooit een geheim gemaakt van zijn afkeer van de Chinese leiders. "Een stel vreselijke wassenbeelden”, schreef hij eens in een uitgelekte correspondentie aan vrienden.

Bij de staatsbezoeken van de presidenten Jiang Zemin (1999) en Hu Jintao (2005) was Charles de grote afwezige. De prins neemt China de bezetting van Tibet en de behandeling van zijn goede vriend de dalai lama kwalijk. Hij is ontmoetingen met Chinese officials dan ook steeds uit de weg gegaan, maar dat kan niet langer.

Charles beseft dat ook. Hij heeft eerder dit jaar een ontvangst van de dalai lama overgeslagen om Peking in de aanloop naar het staatsbezoek niet voor het hoofd te stoten. De prins van Wales is 20 oktober aanwezig bij de ceremoniële ontvangst van Xi Jinping en diens vrouw Peng Liyuan, en schuift samen met Camilla daarna ook aan voor de lunch op Buckingham Palace.

Staatsbanket

Charles slaat het staatsbanket over. Zijn staf probeerde de afgelopen dagen de betekenis daarvan af te zwakken. De prins was immers bereid om Xi Jinping ook thuis in audiëntie te ontvangen. Daar kon de 'small talk' bij het diner niet tegen op. Commentatoren stelden echter dat Charles als aanstaand staatshoofd zich zo'n persoonlijke opstelling in het buitenlands beleid en bij de ontvangst van staatsgasten niet kon permitteren.

Charles' zoon prins William had eerder dit jaar al voor een goedmakertje gezorgd door China te bezoeken. William en echtgenote Catherine gaan wel naar het staatsbanket en spelen ook tijdens het driedaagse bezoek een rol.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen