Long live the queen! Koningin Elizabeth viert 94ste verjaardag

Geen enkele andere vorstin zit al zo lang op de Britse troon als Elizabeth. Nog steeds in blakende gezondheid, zo lijkt het. Wij zetten de jarige in het zonnetje met de leukste feitjes en mooiste beelden.

94 jaar is niet niks. Maar 94 jaar worden én nog altijd actief koningin zijn én dat al sinds 1952 volhouden is nog véél bijzonderder. Elizabeth staat haar vrouwtje en het Britse volk is dan ook overwegend blij met haar. Wist jij dit al over haar?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 1952 werd deze foto de basis voor de postzegel met de beeltenis van Elizabeth. De zegels waren van 1953 tot 1971 verkrijgbaar. Daarna vond een nieuwe fotosessie plaats.

De koningin van het Verenigd Koninkrijk eet graag wild, zoals fazant en hert. Maar waar je haar echt voor kunt wakker maken is chocolade! Een royal choc-o-holic dus.

Al sinds 1933 zijn corgi’s, het hondenras waar Elizabeth zo veel mee gefotografeerd is, in haar leven. En sinds ze zelf koningin is, heeft ze ruim 30 corgi’s gehad. De laatste overleed in 2018, Whisper werd 12 jaar.

Elizabeth kreeg samen met haar man Philip 4 kinderen: Charles, in 1948. Anne, in 1950. Andrew in 1960. En Edward in 1964.

Elizabeth zou geen échte Britse vorstin zijn als ze niet genoot van een kopje thee. Haar lievelingssmaak is Earl Grey. En ze schenkt eerst de thee in en dán pas de melk erbij, ‘want zo hoort het’.

Als koningin kun je natuurlijk vakantie vieren waar je wilt, maar queen E. is het liefst in Schotland. In Balmoral Castle om precies te zijn. Ze bracht er vaak de zomers door met haar gezin en doet dat nu nog steeds.

Lees ook:

Elizabeth riddert ieder jaar zo’n 20 tot 25 mensen. Er zijn trouwens veel verschillende ordes en onderscheidingen. Net als in Nederland worden ook lintjes uitgedeeld aan mensen die een bijzondere prestatie hebben geleverd.

https://www.instagram.com/p/B3cbF18nPDg/

De kroon die de koningin draagt bij bijzondere gelegenheden – zoals het openen van een nieuwe zitting van het parlement – is een belangrijk onderdeel van de Britse kroonjuwelen. De kroon heet officieel de Imperial State Crown. Hij heeft maar liefst 2901 glimmers en moest voor Elizabeths kroning in 1953 wat worden ingenomen om goed op haar hoofd te passen.

De lievelingskleur van Elizabeth lijkt blauw te zijn. Ze heeft het nooit officieel bevestigd, maar draagt het vaak en graag. In allerlei tonen trouwens, van turquoise tot babyblauw.

The Queen heeft 8 kleinkinderen. En ook 8 achterkleinkinderen. Harry en Meghans zoon Archie is de meest recente aanwinst. Hij wordt volgende maand 1.

We houden je vandaag op de hoogte van felicitaties van andere royals voor Elizabeth. Cheers!

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

 

Beeld: Instagram @theroyalfamily

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen