Kunnen Britse royals Spelen vergeten?

Premier Boris Johnson kondigde gisteren een diplomatieke boycot aan van de Olympische Winterspelen in het communistische China.

De Britse regering protesteert daarmee tegen de beroerde mensenrechtensituatie in de rode dictatuur. Sporters gaan wel, maar bijvoorbeeld ministers niet. Johnson liet nog wel een kleine opening voor de koninklijke familie, maar of en hoe die gebruikt gaat worden.

Prinses Anne, zus van de koningin, is voorzitter van het Britse Olympisch Comité. In die functie zou ze aanwezig kunnen zijn.

De Britten zijn trouwens niet de enigen die een diplomatieke boycot aankondigden. De VS en Australië deden dat al eerder, vandaag volgde Canada. Alle drie de landen zijn voormalige Britse koloniën.

Willem-Alexander

Dinsdag werd al bekend dat koning Willem-Alexander evenmin naar de Winterspelen gaat. Mensenrechten speelden bij die beslissing geen rol, de reden is de pandemie.

De koning was ondanks zijn erelidmaatschap van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) afgelopen zomer ook niet aanwezig bij de Zomerspelen in Tokio. De Japanse keizer was er wel bij. Hij verrichtte de opening. Prins Albert van Monaco en groothertog Henri van Luxemburg waren de enige twee andere aanwezige royals. Zij zijn allebei lid van het IOC.

LEES OOK:

KONING NIET NAAR WINTERSPELEN CHINA

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: ANP