Koningin Elizabeth verstopte zich voor Ceausescu in haar eigen tuin

Koningin Elizabeth is in haar eigen tuin weggedoken voor de Roemeense dictator Nicolae Ceausescu. Dat onthult de biograaf Robert Hardman in zijn nieuwe boek 'Queen of the World' waarin de relatie tussen de Britse vorstin en de rest van de wereld wordt beschreven. Eén van de verhalen gaat over het staatsbezoek van de Roemeense leider en zijn vrouw Elena in 1978.

De koningin had geen keuze. De regering van James Callaghan wilde vliegtuigen verkopen aan Roemenië, dat voor het oog van de wereld een onafhankelijke koers leek te varen van de Sovjet-Unie. Ceausescu was dan ook de eerste communistische leider die op staatsbezoek kwam in Londen.

De Queen was vooraf gewaarschuwd door de Franse president om kostbaarheden weg te halen uit het appartement in Buckingham Palace waar het presidentiële paar zou logeren. Anders zouden ze wellicht net als eerder in Parijs was gebeurd ongevraagd 'souvenirs' mee naar huis nemen. Het was in die geest ook dat het door Hardman beschreven voorval gebeurde.

Bloedige coup

Elizabeth wilde het liefst zo min mogelijk te maken hebben met haar Roemeense gasten, die ze op Victoria Station had afgehaald. Toen ze op de tweede dag van het bezoek met haar hondjes door de paleistuin liep en het Roemeense echtpaar even verderop zag lopen, dook ze weg achter de bosjes om door hen niet gezien te worden.

Ceausescu regeerde nog tot 1989, toen hij door een bloedige coup werd afgezet en na een kort showproces terecht werd gesteld. Voor Elizabeth was de gedwongen ontvangst extra pijnlijk omdat de voormalige Roemeense koning Mihai een familielid was dat nog op haar huwelijk was geweest, maar was afgezet door de communisten.