Koningin Elizabeth heeft reden tot feesten

Koningin Elizabeth heeft reden voor extra feestvreugde op haar 92ste verjaardag zaterdag. De afgelopen week is ze er met hulp van de hele familie in geslaagd een deel van haar erfenis veilig te stellen door de regeringsleiders van de 53 leden van het Gemenebest zover te krijgen om haar zoon prins Charles te kiezen tot het volgende hoofd van de Commonwealth.

De Queen leidt de losvaste verzameling van veelal historisch met Groot-Brittannië verbonden staten sinds haar troonsbestijging in 1952, maar het was geen uitgemaakte zaak dat haar troonopvolger ook die symbolische taak in het Gemenebest zou overnemen.

De koningin, die geen verre reizen meer maakt en de volgende top in Rwanda niet zal bijwonen, had donderdag in Buckingham Palace in een toespraak de wens uitgesproken dat Charles haar zou navolgen. Die wens werd vrijdag door de regeringsleiders tijdens een informeel samenzijn in Windsor Castle verhoord. Charles toonde zich in een reactie zeer dankbaar.

Een succes derhalve voor de familie Windsor die zaterdagavond in de Royal Albert Hall samenkomt voor een speciaal verjaardagsconcert voor de matriarch. Ook de deelnemers aan de tweejaarlijkse Gemenebest-topconferentie zijn uitgenodigd om met een gevarieerd muziekprogramma de 92ste verjaardag van Elizabeth te vieren. Of ze zelf ook alle optredens zal waarderen betwijfelt onder anderen Sting. "Ik denk niet dat mijn muziek naar haar smaak is", zei hij vrijdag.

In juni wordt de koninklijke verjaardag nog een keer gevierd, maar dan 'officieel' met Trooping the Colour. Maar voor die tijd staan de Queen nog twee heugelijke familie gebeurtenissen te wachten: het huwelijk van kleinzoon prins Harry op 19 mei en de geboorte van het derde kind van kleinzoon William naar verwachting in de komende anderhalve week.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen