Britain Remembrance Sunday

‘Kloof tussen William en Harry ontstaan door pijn en trauma’

De Britse prinsen hebben het niet makkelijk gehad. Historicus Robert Lacey schrijft in zijn aankomende boek over William en de vermeende kloof die tussen hen zou zijn ontstaan. Vooral de andere wijze waarop de twee zijn omgegaan met pijn en trauma zou een reden zijn voor hun verslechterde band.

Lacey is ook adviseur van de Netflix-serie The Crown en weet van alles over de koninklijke familie. Volgens hem zijn de prinsen in de laatste jaren uit elkaar gegroeid. “Beide broers zijn beschadigd door hun opvoedingen; beiden hebben met andere oplossingen gereageerd”, schrijft hij in Battle of Brothers: The Inside Story of a Family in Tumult. “Er is zo veel pijn en trauma, dat al teruggaat naar het begin.”

Hoewel vaak wordt gefluisterd dat Meghan tussen de broers is gekomen, ligt dat volgens Lacey anders. De prinsen zijn opgevoed “om hecht en beschermend naar elkaar te zijn.” De spanningen groeiden toen William al op jonge leeftijd werd voorbereid op zijn rol als aankomende troonopvolger en Harry geen specifieke rol kreeg toebedeeld. “Fundamenteel voor het hele verhaal is het gevecht tussen liefde versus plicht.”

De historicus vreest een “tragedie” als de prinsen het niet kunnen bijleggen. Vooral nu Harry sinds zijn stap terug binnen het Britse koningshuis in Amerika woont. “Het is vergelijkbaar met de abdicatie van Edward VII in 1936 en de dood van prinses Diana in 1997”, legt hij uit. “Het is net zo groot en het is een uitdaging die nog niet is opgelost.”

LEES OOK:

Kate is onder de indruk van mentale steun voor studenten

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.