Historisch bezoek prins William eind juni

Het historische bezoek van prins William aan Israël en de bezette Palestijnse gebieden vindt eind volgende maand plaats. Kensington Palace maakte vandaag bekend welke plaatsen William tussen zondag 24 juni en donderdag 28 juni aan doet.

William begint zijn reis in de Jordaanse hoofdstad Amman. Maandag 25 juni reist hij door naar de Jordaanse stad Jerash, een van de belangrijkste Grieks-Romeinse-Byzantijnse steden in het Midden-Oosten. Vanuit daar gaat de Britse prins naar Tel Aviv. William is ook dinsdag nog in de Israëlische kuststad, dan gaat de hertog van Cambridge ook naar Jeruzalem. Op woensdag 27 juni is William op de Westelijke Jordaanoever. Dan brengt hij een bezoek aan de Palestijnse stad Ramallah. Die dag is de prins ook weer in Jeruzalem en Tel Aviv. William sluit zijn bezoek op donderdag 28 juni af in Jeruzalem. Kensington Palace maakt de komende weken meer bekend over het programma.

Het bezoek van William, die uit naam van zijn oma koningin Elizabeth afreist naar Jordanië, Israël en de Palestijnse gebieden, wordt historisch genoemd. De sinds 1952 regerende 92-jarige koningin Elizabeth II heeft nooit een bezoek gebracht aan Israël, dat is gevestigd in het voormalige Britse mandaatgebied Palestina.

De rol van de Britten bij de vestiging van een Joodse staat in Palestina is nog steeds omstreden. De laatste Britse troepen trokken zich in mei 1948 terug, wat onmiddellijk leidde tot het uitroepen van de staat Israël. Een overgrootmoeder van William, prinses Alice van Battenberg (1885-1969), is in Jeruzalem begraven.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen