Herdenkingsmunt voor verjaardag Elizabeth

The Royal Mint, de officiële maker van het Britse muntgeld, heeft de speciale herdenkingsmunt uitgegeven ter ere van de negentigste verjaardag op 21 april van koningin Elisabeth II. De munt heeft een waarde van vijf pond en komt in verschillende uitvoeringen.

De munt is ontworpen door de 75-jarige kunstenaar Christopher Hobbs. Hij is drie maanden bezig geweest met het ontwerp. Daarin zijn negen rozen verwerkt; eentje voor iedere tien jaar van het leven van ‘Her Majesty’. Hobbs wilde dat de leeftijd van de koningin prominent op de munt kwam te staan. "Maar Buckingham Palace leek dat niet zo’n goed idee", zegt hij tegen Daily Mail. "Blijkbaar is het not done om de leeftijd van de koningin breed uit te meten. In dit geval vond ik dat het wel nodig was. Er is mij verteld dat Elizabeth het ontwerp heeft beoordeeld en heeft goedgekeurd."

Hobbs koos voor rozen omdat het de favoriete bloemen zijn van de koningin. Daarnaast is de roos een nationaal symbool. De ontwerper heeft ook een verwijzing naar Engeland, Noord-Ierland, Schotland en Wales, de gebieden in het Verenigd Koninkrijk, opgenomen.

De munt komt in verschillende versies. Naast een zilveren herdenkingsmunt is er ook een gouden munt en eentje van platina. De duurste uitvoering kost maar liefst 5000 pond. De munten zijn via de website van The Royal Mint te bestellen.