Queen Elizabeth

Geheime signalen Elizabeth onthuld

Decorum is alles in een monarchie. Als iemand dat weet is het de queen wel. Ze heeft dan ook geheime signalen voor noodgevallen.

Want het zal je maar gebeuren als vorstin: je bent ergens in het openbaar en je wilt weg, maar dan natuurlijk wel zo discreet mogelijk, want je moet aan je reputatie denken.

Wanneer Elizabeth zo snel mogelijk weg wil, heeft ze een systeem om haar personeel daarvan op de hoogte te brengen.

Ze gebuikt daarvoor twee accessoires: haar handtas en haar trouwring. Op talloze foto’s van de koningin is te zien dat het handvat van haar handtas altijd aan haar linkerarm hangt. De bedienden moeten dus des te alerter zijn als ze de tas plotseling naar haar rechterarm verplaatst. Het is een duidelijk teken dat ze het huidige gesprek snel wil verlaten.

Als ze de tas op de grond zet, is het allemaal nog dramatischer. Dit betekent dat de Koningin zo snel mogelijk wil ontsnappen. Een bediende zal de Koningin dan meedelen dat zij dringend elders nodig is, zodat zij de gelegenheid krijgt het gesprek discreet te beëindigen.

De Britse historicus en aristocratie-kenner Hugo Vickers vertelt dat haar vorige gesprekspartners na afloop ook worden afgeleid, om de zaken voor alle betrokkenen niet ongemakkelijk te maken. ‘Iemand kwam naar je toe en zei: Meneer, de aartsbisschop van Canterbury zou u heel graag willen ontmoeten’.

Als ze haar handtas niet bij zich heeft is het helemaal opletten voor het personeel. Ze draait dan aan haar trouwring.

Er is zelfs een variatie op deze alarmcode, voor het geval de Koningin haar handtas eens niet bij zich heeft. En hoe sneller zij de ring om haar vinger draait, des te dringender is haar verlangen om zich snel tot andere dingen te wenden.

LEES OOK:

‘KONINGIN BEREIDT ZICH VOOR OP DONKERE DAG’

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: Bunte Illustrierte