Felipe en Letizia stellen staatsbezoek Verenigd Koninkrijk uit

Het staatsbezoek dat de Spaanse koning Felipe volgende maand zou brengen aan Groot-Brittannië is uitgesteld. Dat heeft het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag officieel bekendgemaakt.

Reden voor het uitstel is de kabinetsformatie in Spanje. Koning Felipe is daarbij nauw betrokken. Voor het eerst sinds het herstel van de democratie in 1978 – drie jaar na dood van dictator Franco – is er bij de parlementsverkiezingen geen duidelijke winnaar uit de bus gekomen en moet er een meerpartijencoalitie worden gevormd.

Koning Felipe heeft begin deze week de socialist Pedro Sánchez gevraagd een regering te vormen. Sánchez heeft die opdracht aanvaard en gezegd wel een maand nodig te hebben om te kijken of er voldoende partijen zijn die met zijn PSOE willen regeren of een kabinet willen steunen.

Jeroen Bosch-tentoonstelling

Over een maand (8-10 maart) zou ook het staatsbezoek plaatsvinden en de koning heeft daarom besloten zijn agenda vrij te houden. Ook een voorgenomen bliksembezoek aan Nederland, voor de opening van de grote Jeroen Bosch-tentoonstelling in Den Bosch, is al stilletjes van de agenda afgevoerd. In de aankondiging die de RVD eerder verspreidde wordt alleen koning Willem-Alexander genoemd.

Het laatste staatsbezoek van een Spaanse koning aan Groot-Brittannië was in april 1986, toen koning Juan Carlos en koningin Sofia op visite gingen bij koningin Elizabeth en prins Philip.