Elizabeth’s wraak op Marokkaanse koning

Koningin Elizabeth staat bekend om haar onkreukbaarheid. Dat is bij de Oranjes wel anders. Bij Beatrix kon, vooral toen ze nog koningin was, soms het gezicht op onweer staan. Onze huidige koning kan ergernissen maar moeilijk kan verbergen en zijn grootmoeder, koningin Juliana, kon zelfs publiekelijk stampvoeten als het niet ging zoals zij wilde. Maar koningin Elizabeth is bij mijn weten nooit publiekelijk op dergelijke emoties betrapt. Nou horen emoties sowieso niet bij de Britse adel – de beroemde ‘stiff upper lip’ – maar Elizabeth heeft het verbergen van haar persoonlijke gevoelens tot een kunst verheven. Maar dat betekent niet dat ze af en toe wel laat blijken hoe ze over iets denkt. En altijd uiterst charmant. Er gaan twee anekdotes de ronde die weliswaar nooit officieel bevestigd zijn, maar te leuk zijn om niet te delen.
Zo had de Saoedische koning eens bij een diner het verbod voor vrouwen om auto’s te besturen verdedigd. Toen hij bij een volgend bezoek aan Balmoral, het Schotse vakantieverblijf van Elizabeth, te gast was, nodigde zij hem uit om de omgeving te bekijken. De koning schrok echter hevig toen hij zag dat Elizabeth bij de rondrit over het landgoed zelf besloot te rijden. En, zo wil het verhaal, de Queen zou diep op het gaspedaal hebben getrapt en met gierende banden door het heuvelachtige Schotse landschap hebben gereden, om zo de koning eens te laten zien wat zij over zijn ideeën over vrouwen achter het stuur dacht.
Een andere anekdote komen uit Marokko, tijdens het staatsbezoek dat de koningin daar in 1980 bracht. De toenmalige koning Hassan, die toch al niet bekend stond vanwege zijn fijnzinnigheid, bracht zijn gasten tot wanhoop door overal veel en veel te laat te komen opdagen. Alle programmaonderdelen in het strak opgestelde programma kwamen daardoor onder druk te staan of helemaal te vervallen. Elizabeth bleef lachen, in tegenstelling tot echtgenoot Philip bij wie de boosheid zichtbaar groeide. De wraak kwam op de laatste dag van het bezoek, toen Elizabeth de Marokkaanse vorst had uitgenodigd voor een diner aan boord van haar jacht Brittania. Ook daar kwam hij veel te laat. Maar toen de Queen hem verwelkomde en naar de tafel bracht, zag hij dat bijna iedereen al begonnen was met eten. ‘U vindt het vast niet erg dat we alvast zijn begonnen,’ zou Elizabeth gezegd hebben.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen