Elizabeth slaat deel kerkelijke traditie over

Tijdens een bijzondere kerkdienst van de Orde van het Bad in Londen was vrijdag te merken dat de aanwezige koningin Elizabeth een dagje ouder wordt. Haar gevolg besloot dat het 'voor haar eigen comfort' beter was om het actieve rolletje dat zij in de historische ceremonie zou spelen, over te laten aan prins Charles. Dat bevestigt Buckingham Palace tegenover Britse media.

De koningin droeg de traditionele rode mantel en had een diadeem op toen ze plaatsnam in het koor van Westminster Abbey. Het was de bedoeling dat ze aan het einde van de dienst de trap af zou dalen naar de Lady Chapel, de officiële zetel van de eeuwenoude Orde. Daarna moest de vorstin weer terug naar het plaats in het koor.

Bij de repetitie donderdag, waar de Queen zelf niet bij aanwezig was, werd echter duidelijk dat dit wellicht iets teveel zou zijn voor de 88-jarige koningin. Daarom werd besloten dat prins Charles die taak over zou nemen. "Het is een besluit dat puur is genomen voor het comfort van de koningin", aldus een paleiswoordvoerder.

Vliegreizen

Het is een van de eerste keren dat daadwerkelijk is te merken dat het takenpakket van Elizabeth vanwege haar leeftijd wordt aangepast. Eerder al had het paleis al laten weten dat de koningin af zou zien van intercontinentale vluchten, zoals nodig voor het bijwonen van de Gemenebesttop in Sri Lanka.

In de Lady Chapel is vrijdag een foto gemaakt van Charles, met de bedoeling die te kunnen vergelijken met een olieschilderij uit 1928 van koning George V op dezelfde plek. De dienst en installatie van nieuwe ridders van de eeuwenoude Orde van het Bad vindt elke 4 jaar plaats. Charles woont die elke keer bij, Elizabeth heeft gekozen voor een frequentie van eens per 8 jaar.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen