Elizabeth klaar voor staatsbezoek uit Ierland

President Michael Higgins van Ierland schrijft dinsdag geschiedenis wanneer hij als eerste Ierse staatshoofd op staatsbezoek gaat in Groot-Brittannië. Koningin Elizabeth en prins Philip ontvangen Higgins aan de voet van Windsor Castle in Windsor, waar het Ierse gezelschap ook overnacht.

Dat is een eer die doorgaans is voorbehouden aan koninklijke gasten, maar door de Ierse president hier onder te brengen wil ook de Britse vorstin het belang van het bezoek onderstrepen. Het staatsbanket dat Elizabeth aanbiedt, vindt ook plaats in het eeuwenoude kasteel aan de buitenrand van Londen. De koningin bracht 3 jaar geleden zelf als eerste Britse monarch een staatsbezoek aan het onafhankelijke Ierland.

President Michael Higgins en zijn echtgenote Sabina arriveren maandag al in Londen, waar ze overnachten in de Ierse ambassade. Dinsdagochtend worden ze daar opgehaald door prins Charles en hertogin Camilla, die hen naar Windsor begeleiden. Dinsdagmiddag gaat Higgins weer even op en neer naar Londen om in Westminster Abbey een krans te leggen bij het graf van de Onbekende Soldaat en voor een ontmoeting met parlementsleden.

De Ierse president blijft 4 dagen in Groot-Brittannië. Woensdag bekijkt hij samen met prins Andrew, de hertog van York, de vaandels van de voormalige Ierse regimenten die voor de Ierse onafhankelijkheid onder de Britse kroon dienden.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen