Britain Royalty

Elizabeth blijft koningin van dit tropische eiland

Voorlopig blijft Queen Elizabeth koningin van Jamaica. Dat is het gevolg van de parlementsverkiezingen die donderdag op het Caribische eiland werden gehouden. Regeringspartij JLP van premier Andrew Holness won maar liefst 49 van de 63 zetels en kan daardoor vier jaar verder. Net als de koningin.

De oppositie had aangekondigd na winst in de verkiezingen een referendum uit te zullen schrijven over de invoering van een republiek. “Dit zal de dromen van al onze voorouders vanaf 1938 tot nu vervullen. We zullen de monarchie beëindigen met het houden van een referendum binnen de eerste zes maanden”, vertelt voorman Peter Phillips van de People’s National Party.

Bij een opiniepeiling van vorige maand bleek dat koningin Elizabeth moest vrezen een van haar ‘realms’ kwijt te raken. Een meerderheid van 55 procent van de bevolking van Jamaica vond het hoog tijd dat er een einde komt aan de regering van de Queen. Die is sinds Jamaica op 6 augustus 1962 onafhankelijk werd staatshoofd gebleven. In de peiling was maar 30 procent voor behoud van de monarchie.

Verandering van staatsvorm was echter niet het belangrijkste dat speelde op Jamaica. De economie en criminaliteit op het eiland waren naast de coronapandemie, die vooral de toeristische sector heeft getroffen, belangrijker. De opkomst was overigens bijzonder laag: 37 procent. Veel kiezers durfden niet te gaan stemmen uit angst voor besmetting met het coronavirus, zo gaf premier Holness afgelopen nacht toe. In de stemlokalen moest een mondkapje worden gedragen en werd de temperatuur gemeten.

Lees ook:

Prinses Sofia verdrietig om kritiek liefdadigheidsproject

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.