Elizabeth benoemt Olivia Newton-John tot Dame

De Britse koningin heeft aan het einde van het jaar traditiegetrouw de New Years Honours uitgereikt, vergelijkbaar met de lintjesregen in Nederland.

Dit jaar kreeg onder anderen Grease-actrice Olivia Newton-John de eretitel van Dame toegewezen. De 71-jarige actrice krijgt de erkenning voor haar inzet voor entertainment, goede doelen en onderzoek naar kanker.

In een reactie laat Olivia weten dat ze “opgewonden, vereerd en ontzettend dankbaar” is voor de eretitel. In haar reactie verwijst ze ook naar de “hooggeachte groep vrouwen” die de titel eerder hebben ontvangen. Onder anderen Angelina Jolie, Helen Mirren en Judi Dench zijn Britse Dame.

Dit jaar zijn onder anderen regisseur Sam Mendes en Steve McQueen geridderd. Nadiya Hussain, in 2015 winnares van The Great British Bake Off, kreeg de titel van Member of the Most Excellent Order of the British Empire. Zanger Elton John, die al sinds 1998 ridder is, werd opgenomen in een hogere orde, de Order of Companions of Honour.

De New Years Honours zijn al sinds de regeerperiode van koningin Victoria uitgereikt. En zijn niet alleen bedoeld voor beroemde mensen, maar ook “gewone mensen” die een bijzondere bijdrage hebben geleverd. De honours worden twee keer per jaar uitgereikt: op de verjaardag van de koningin in juni en aan het eind van het jaar.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen