Britain Pandemic Coronavirus Covid19

Dit vindt de Queen van de brexitdeal

De Britse Queen Elizabeth heeft zo ook haar mening over de brexitdeal. Geeft ze haar zegen? Of niet? Lagerhuis-voorzitter Lindsay Hoyle liet zich daar over uit.

De 94-jarige Elizabeth heeft Hoyle laten weten dat ze groen licht geeft voor de handelsovereenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU, net als het Britse Hogerhuis. Die overeenkomst werd vorige week na lang onderhandelen werd gesloten. Eerder op woensdag stemde ook het Lagerhuis al met grote meerderheid in met de brexitdeal. Zowel het Lagerhuis als het Hogerhuis, het House of Lords, werd voor een speciale zitting teruggeroepen van de kerstvakantie.

Eind januari verliet het Verenigd Koninkrijk de EU, maar was tot het einde van dit jaar gebonden aan bestaande afspraken met het landenblok. Door het uitblijven van nieuwe afspraken over handel dreigden grote chaos en kostbare handelsbelemmeringen na de jaarwisseling. Er werden door Londen en Brussel onder meer afspraken gemaakt over visserijrechten, gelijk speelveld voor Britse bedrijven en ondernemingen uit EU-landen en naleving van afspraken.

Het Europees Parlement (EP) moet het akkoord nog wel goedkeuren. Omdat dat pas volgend jaar gebeurt, was er in Brussel een voorlopige regeling nodig om te verzekeren dat er op 1 januari niet opeens handelstarieven zouden gaan gelden. Dat is eerder deze week geregeld. De Europese Commissie heeft een voorlopige regeling tot 28 februari voorgesteld om het EP de tijd te geven om de deal goed door te nemen.

LEES OOK:

4x feestelijke outfits van de royals

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.