Britain Trooping The Colour

Dít familielid zal naast Elizabeth staan tijdens haar verjaardagsviering in juni

Elizabeth was jarig op 21 april, maar op 12 juni wordt haar feestje nog eens groots – en landelijk – gevierd. Omdat prins Philip niet meer aan haar zijde kan staan op deze bijzondere dag, vergezelt een ander familielid haar. Benieuwd wie dat is?

Die 95 kaarsjes mocht ze op 21 april dus al uitblazen. Maar net als bij ons wordt een nationale feestdag ter gelegenheid van de verjaardag van een vorst(in) niet áltijd groots gevierd op die dag. Denk aan de geboortedag van Beatrix: 31 januari. Zij koos er als zittend koningin voor om 30 april te behouden voor het vieren van Koninginnedag. Deels een eerbetoon aan moeder Juliana, maar ook met de gedachte dat eind april doorgaans wat beter weer oplevert – en al helemaal als je spullen verkoopt op een kleedje op straat – dan eind januari.

In Engeland wordt Elizabeth traditiegetrouw op de tweede zondag in juni nog eens enorm in het zonnetje gezet. Een nationale feestdag met (militaire) parades, overal vlaggetjes en ook een balkonscène. Vorig jaar werd de dag geskipt, in verband met de pandemie. Maar dit jaar kan er één en ander doorgaan.

Trooping the Colour wordt de dag ook wel genoemd. En omdat prins Philip Elizabeth helaas niet meer kan vergezellen, is er een ander familielid dat dit doet: haar neef, Edward. Edward is zelf ook niet piepjong te noemen: 85 jaar! We hopen dat ze samen een gezellige dag mogen beleven.

Edward in militair uniform.

Edward Hertog Van Kent En Neef Van Elizabeth

In 2013 vergezelde hij Elizabeth ook al eens tijdens Trooping the Colour, destijds was dat omdat Philip toen net aan zijn knie geopereerd was.

Edward Hertog Van Kent Met Elizabeth In 2013

LEES OOK:

Kennismaken met: 3 ‘onbekende’ prinsen

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. beeld: ANP/EPA, Daily Mail, Town & Country