Deze Britse koninklijke traditie gaat niet door dit jaar

Het is een oud gebruik, ieder jaar in de zomer worden de koninklijke zwanen in de Londense rivier geteld. Dit jaar gaat dat niet door, in verband met corona.

Swan Upping

‘Swan Upping’ wordt het tellen genoemd. Alle koninklijke zwanen die rondzwemmen in de bekende rivier, worden genoteerd. Het aantal zwanen wordt vervolgens doorgegeven aan koningin Elizabeth. Een traditie, iedere zomer opnieuw. Maar dit jaar laat Buckingham Palace weten dat de telling wordt gecanceld.

Meten is weten

Er is zelfs een officiële zwanenteller. Zijn naam is David Barber. Al meer dan 25 jaar telt hij de zwanen voor Elizabeth. Hij noemt het feit dat het dit jaar niet kan doorgaan begrijpelijk, maar ook een teleurstelling. In een normaal jaar wordt iedere koninklijke zwaan gewogen en gemeten. En krijgt ieder dier een medisch onderzoek.

Lees ook:

Van delicatesse tot beschermd dier

Het tellen gebeurt al vanaf de 12de eeuw. Toen claimde het Britse koningshuis alle (toen nog wilde) zwanen met oranje snavels, witte veren en lange gebogen nekken. De dieren waren toen trouwens een hapje dat geserveerd werd tijdens staatsbanketten en royal feesten. Tegenwoordig mogen ze gewoon onbekommerd blijven rondzwemmen. Er is juist een extra focus op natuurbescherming.

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen