Charles wil Great Barrier Reef redden

Prins Charles pleit voor een 'blauwe economie' om het Great Barrier Reef in Australië te redden. De Britse troonopvolger wil een duurzaam gebruik van hulpbronnen uit de zee, zei hij vandaag tijdens zijn bezoek aan het grootste koraalrif ter wereld.

Het werelderfgoed ligt voor de noordoostelijke kust van Australië. De afgelopen twee jaar is er op veel plaatsen in het Great Barrier Reef koraalverbleking geconstateerd, waarschijnlijk veroorzaakt door klimaatverandering en een stijgende zeewatertemperatuur. Australiërs hopen op innovatieve oplossingen van wetenschappers om het koraal te beschermen en het rif te genezen.

De prins van Wales, een gepassioneerd milieubeschermer, zegt dat de maatschappij 'echt op een kruispunt staat' om de riffen op aarde te beschermen. 'Dit zal het uitgangspunt moeten zijn van het snel opkomende concept van een duurzame 'blauwe economie', waarmee duurzame economische ontwikkeling wordt bereikt via een verstandig gebruik van hulpbronnen uit de oceaan', zegt Charles in een interview aan de Australian Financial Review.

Charles ziet de koraalriffen als natuurlijke kapitaalgoederen. Er voorzichtig en verstandig mee omspringen kan in de toekomst winst opleveren. De prins vindt dat er investeringen nodig zijn in projecten ten behoeve van het koraalrif, maar geeft toe dat dit niet eenvoudig is. Hij bezocht het Lady Elliot Island, een van de eilanden in de Koraalzee. Zijn bezoek heeft al tien miljoen Australische dollar, omgerekend 16 miljoen euro, aan donaties opgebracht.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen