Britain Vj Day 75

Charles kan de troon wel vergeten: dit is waarom

Zaterdag viert de Britse prins Charles zijn 72e verjaardag, wetende dat zijn moeder koningin Elizabeth (94) voorlopig nog wel even koningin zal blijven. Er waren geruchten dat ze misschien afstand zou doen van de troon vanwege haar leeftijd, maar toen bekend werd dat in juni 2022 vier dagen lang feest zal worden gevierd ter gelegenheid van het platina (70 jarig) regeringsjubileum van de Queen, was daar geen sprake meer van

Charles is al jaren de troonopvolger die het langst in de wachtkamer zit en als het ooit van een koningschap komt, is hij op het moment van troonsbestijging ouder dan alle Britse vorsten die hem voorgingen. De afgelopen jaren en zeker sinds de coronacrisis heeft hij meer en meer taken van zijn moeder op zich genomen. Niet alleen in het buitenland, maar ook in het Verenigd Koninkrijk.

De prins, die begin dit jaar zelf besmet raakte met het coronavirus, gaat wat vaker op pad en reist dit weekeinde met echtgenote Camilla zelfs naar Berlijn. Op uitnodiging van bondspresident Frank-Walter Steinmeier wordt zondag deelgenomen aan ‘Volkstrauertag’. De Nationale Rouwdag is de dag dat in Duitsland alle oorlogsslachtoffers ter wereld worden herdacht. Het Britse paar is aanwezig bij kranslegging bij de Neue Wache en Charles houdt daarna een toespraak tijdens de algemene herdenking – de Zentrale Gedenkstunde – in het Duitse parlement. Daar zijn dit keer minder genodigden bij aanwezig dan gebruikelijk.

LEES OOK:

Bijzonder: Dit schrijft Charles over zijn oude vriend rabbijn Jonathan Sacks

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.