Britain Royalty Ve Day

Channel 4 ontvangt ruim 200 klachten over imitatie Elizabeth

De imitatie van Queen Elizabeth viel niet bij iedereen in goede aarde. Channel 4 kreeg meer dan 200 klachten over de deepfake-kersttoespraak van koningin Elizabeth op Channel 4. Sommige kijkers noemen de uitzending ‘respectloos’. Volgens velen heeft de koningin een moeilijk jaar gehad en om hier een nationale grap van te maken is ‘smakeloos’.

De zender zond op eerste kerstdag een satirische kersttoespraak van de Queen uitgezonden, tegelijk met haar officiële – en echte – kerstrede die op andere Britse kanalen als de BBC, ITV en SkyNews te zien was. In de Channel 4-uitzending zei een deepfake-versie van Elizabeth onder meer dat ze blij was “dat Channel 4 mij de kans geeft om te zeggen wat ik wil, zonder dat iemand de woorden in mijn mond legt.”

Channel 4 reageerde op de klachten dat het “heel duidelijk is” dat het filmpje een parodie is en dat kijkers “ongetwijfeld” wisten dat het niet echt was. “Echter, hoewel het filmpje grappig bedoeld is, heeft het een zeer belangrijke boodschap over vertrouwen en het gemak waarmee misleidende informatie gedeeld en verspreid kan worden.”

LEES OOK:

Kersttoespraak Willem-Alexander was kijkcijferhit

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.