Canadese actiegroep wil standbeelden Britse royals weg hebben

Republic Now, een Canadese republikeinse beweging, is van mening dat naast het neerhalen van beelden van slavenhandelaren en koopvaardijlieden, ook beelden van Britse royals niet meer kunnen. Dit in het kader van het Black Lives Matter-bewustzijn.

De groep vindt dat naast een focus op Amerika, ook in Canada nog een wereld te winnen is op het vlak van Black Lives Matter. Zo zouden de standbeelden van ‘oude’ royals er moeten worden weggehaald. Koningin Victoria werd onlangs in Groot-Brittannië zelf geassocieerd met het houden van slaven. Iets dat niet klopt, aangezien de slavernij was afgeschaft voordat zij de troon besteeg (in 1837). Maar duidelijk is wel dat de gemoederen hoog oplopen. In Leeds, in Engeland werd dan ook een beeld van haar beklad en beschadigd.

Ook in Canada, dat tot het Gemenebest behoort, zijn er tal van standbeelden van Britse royals te vinden. Alleen al van toenmalig koningin Victoria meer dan 10. De actiegroep – die voor het afschaffen van de monarchie is – vindt de beelden niet meer passen bij deze tijd. Ook zien zij liever een eigen, officieel Canadees staatshoofd geïnstalleerd worden. Nu is dat nog koningin Elizabeth.

Britain Environment Pollution Greenpeace

Lees ook:

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA