Britse prinsen bij top stroperij

Prins Charles en zijn zonen prins William en prins Harry zijn donderdag in Londen aanwezig bij een internationale top over stroperij en illegale handel. De vertegenwoordigers bespreken hoe ze stroperij en illegale handel beter kunnen aanpakken.

Aan de top nemen ruim 50 landen en 10 VN-organisaties deel. Namens Nederland is onder anderen staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma aanwezig. William en Charles, al lange tijd een voorvechter voor behoud van de natuur zijn met de Britse regering de initiatiefnemers van de conferentie.

Het stropen heeft ondenkbare hoogtes bereikt en er valt geen moment te verliezen om bedreigde diersoorten te beschermen, aldus prins Charles op de bijeenkomst. "Volgende maand hoop ik dat het mogelijk is een bijeenkomst te organiseren om overheden, banken, accountantskantoren, beveiligingsbedrijven en anderen aan te moedigen meer gebruik te maken van financiële hulpmiddelen om criminele organisaties in illegale handel aan te pakken", vertelde hij zijn toehoorders volgens The Telegraph. "We volgen het geld en pakken de inkomsten van deze organisaties terug waarmee we laten weten dat er serieuze gevolgen zijn wanneer ze beschermde dieren doden voor de winst."

Prins Charles en prins William brachten afgelopen weekend nog een videoboodschap uit waarin ze aandacht vragen voor de illegale handel in beschermde wilde dieren. Aan het einde van de boodschap doen de prinsen in zes verschillende talen een oproep aan iedereen om de dieren in het wild te steunen. William en Harry kwamen daarna in opspraak omdat zij kort voordat de video uitkwam nog op wilde zwijnen waren gaan jagen in Spanje.